Gör alla behov före 19.45

..Pratar med dig i telefonen..känslan av overklighet kastar mig in och ut ur samtalet.. Första riktiga samtalet kring händelsen på en helt annan nivå än tidigare... Inser att hur mycket du än försöker förklara för mig så har jag svårt att ta in det du säger..Jag har alldeles för många tabun och spärrar som kastar tillbaka mig in i ett luddigt litet rum..orkar inte riktigt ta in allt du säger.. Det känns skönt att du beskriver en ånger samtidigt som jag lider med dig att du måste sitta där du sitter med dina tanker..önskar att du kunde säga allt du säger mig till någon som har gedigen kunskap i att lotsa vidare.. Jag känner alla mina begränsningar hämma samtalet.. Du väntar fortfarande på dig faktiska placering, även om den just nu handlar om vilken avdelning och våningsplan du skall placeras på .. Det är inte mycket man egentligen vetat om svensk kriminalvård , trots att man trodde att man hade koll.. Vuxna människor som låses in..hur fungerar allting egentligen.. Till alla som skriker ut sitt missnöje över att våra fångar har det alldeles för bra på anstalt vill jag bara säga..ni har fel... Det finns ingenting som liknar hotellvistelse.. Jag trodde till exempel att det var självklart att man hade en toalett i cellen...eller att man efter 19.45 kunde ringa på en klocka om man behövde göra sina behov...Det kan man inte. Man får helt enkelt nyttja tvättställ och papperskorg. I verje cell står en flaska med sanitetsrent och en diskborste.. Någon enskild människa tycker säkert att det är rätt och bra..jag tycker att det är människoförnedrande... Jag hade kunnat acceptera om det handlat om ett ytterst tillfälligt sätt att lösa placeringar. Men att placera människor i celler utan möjlighet till att kunna göra sina behov på ett värdigt sätt under åratal är inte okej.. Det kanske skiljer mellan anstalterna, en del äldre och en del nya..men skall du straffas extra då dför at du placeras på en äldre anstalt? Märk väl att jag inte vet om förhållandena är samma överallt..informera mig gärna!


Kommentarer
Anna

Kan säga direkt att det inte stämmer att personer blir inlåsta utan att ha möjlighet att göra sina behov.

På de flesta svenska fängelser finns det toalett i cellen, men på de äldre anstalterna där detta saknas får de intagne med sig en urinflaska (sådan som finns på ex. ålderdomshem)att kissa i. Om de är i behov av att bajsa, så får du kalla på personal som öppnar, så de kan utföra sina behov.Sedan kan det givetvis finnas vissa fall där personal av rent djävulsskap struntar i att låsa upp celldörren, men det är individer som beter sig illa och inte hela personalkåren.

2012-03-30 @ 09:55:59
Norrlandsmamman

Till Anna! Jag blir glad av att läsa det du skriver men jag kan då tala om att all den personalen i så fall arbetar mot mottagningsavdelningen på ett av våra äldre fängelser. Där är det sanitetsrent , tvättställ och papperskorg som gäller och inget annat.

2012-03-30 @ 13:47:43
URL: http://norrlandsmamman.blogg.se/
Morsan

Det jag har upptäckt är att internerna även straffas av vakterna på avdelningen, beroende på det brott dom är dömda för.

Man kan tycka att människor som arbetar som vakter i fängelser ska vara handplockade och utbildade för det dom gör och att dom ska vara opartiska, men tyvärr är dom "bara" männsikor som vilken som helst. Min son har gjort två år snart och det är först nu jag har landat.

2012-03-31 @ 10:57:05
Sanna

Min son har ingen toalett i sin cell. De intagna ringer inte efter det att de blivit inlåsta för att bli utsläppta, utan de väntar tills plitarna öppnar dörrarna igen. Det är något alla håller på. Har de blivit inlåsta så har de. Vid magsjuka eller akut illamående använder de en papperskorg. Mysigt! Trodde inte det var sant när han berättade det, men tyvärr, så är det på de svenska anstalterna. Tror det är mer regel än undantag. Jag hoppas han får toalett i sitt cell när han flyttar till den avdelning han var på först, men flyttades ifrån pga renovering.

2012-03-31 @ 20:43:12
Bengt

Hej

Jag var/är en vän till din son, har också jobbat med honom på en av hans tidigare arbetsplatser. Vi träffades nog på Dahlias dop. Jag läser din blogg för att kunna ta in och smälta vad som hänt. Bara någon vecka innan händelsen pratade vi på telefon och det lät som att det mesta hamnat på plats och han verkade nöjd med livet. När jag fick höra att någon dött på hans adress gick jag och var orolig att det var han som låg där. Jag kan fortfarande inte riktigt greppa vad som hänt och har svårt att acceptera att en av mina vänner kommer att vara borta en LÅNG tid. Hälsa honom från mig, så vet han att åtminstone en till här ute tänker på honom.

2012-03-31 @ 21:09:45
Lena

Tycker också att det är en grundläggande regel att ha rätt till toalett men har det inte med risken för skadegörelse och självmord som man inte hade det på dem äldre anstalterna?2012-04-13 @ 21:06:46


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

norrlandsmamman

En natt förändras allt! Jag vaknar en morgon och är plötsligt mamma till en mördare. Över en natt förändras allt och ingenting kommer att bli sig likt, varken för mig eller andra i min närhet. Jag skriver denna bloggen som en dagbok för att kunna bearbeta sorgen, oron, skammen och allting som komma skall.

RSS 2.0